24.02.2009.

NEMA VIŠE!

***
Eto... Tako to izgleda kad vam pišu ratnici.
Ako mi dragi Bog podari snage onda imam nijet završiti drugu knjigu "Isluženi ratnici". Upitinik sam naumio dati nekim bivšim borcima s onih drugih strana, na koje sam nekad pucao, ali, naravno, onima koji nisu ukaljali obraz. Pitam se, da li trebam trošiti vrijeme praveći njihove priče.
 Da, trebam, i zapisat ću njihove muke, jer znam da su mnogi od njih uzeli pušku i pucali na nas, jer su njihovi mediji nas prikazivali kao koljače, siledžije, palikuće... Vjerujem, da sam bio na njihovom mjestu, isto bih učinio.
Sjećam se da smo jednom u bazi na Mejtašu pratili dnevnik paljanske televizije i jedan kolega kroz suze reče:
"Ono je... moje selo... Znam da sam se na onoj meraji igrao... A oni... Slušaj budala.. Viču srpsko selo.. I poklani srpski civili..."
Nakon samo par minuta gledanja, zapaljenih kuća, leševa i slušanja propagandnih rečenica voditelja, rekoh kolegama: prebacite kanal jer, ako to nastavim pratiti, sve ću vas pobiti. Naravno, to sam rekao u šali, ali zamislite kako su taj dnevnik doživljavali "anamo ona braća"? Znam da su mediji čudo, a "anamo ona braća" su imali ljude koji su 40 godina u JNA učili kako da pomoću medija mobilišu insana i natjeraju ga da ih slijedi. Znam da su i uspjeli.
Da li će u pričama druge knjige biti neke velike književnosti? Sigurno je da neće, baš kao što je nema ni u ovoj, jer pisali su je ratnici, a ne književnici.
Postati pisac i biti slavan nije mi želja, jer mnogi slavni pisci nisu imali snage boriti se sa životom te izvršiše samoubistva. Sama pomisao da se u budućnosti bavim pisanjem me plaši.
Čini mi se da je lakše kopati.
Za kraj želim naglasiti da su recenzije, lektorstvo, uređivanje knjige, rječnike, naslovnu stranu uradili čestiti ljudi i to bez ikakve nadoknade.
Hvala onima koji su mi davali podršku dok sam pisao.
Hvala i papiru koji je istrpio ova naša sjećanja…
Komentar za kraj mozete ostaviti u desnom uglu bloga, u knjizi gostiju. Neki od komentara sigurno idu u peto izdanje "SJEĆANJA BEZ REDA".
SJEČANJA BEZ REDA - HARDIN HORION
Image and video hosting by TinyPic
POGINULIM POLICAJCIMA - SPECIJALCIMA

O AUTORU
- HARDIN HORION je pseudonim nastao od imenâ liječnika Haruna i Mugdina zahvaljujući čijim operacijama danas imam djecu. Inače, Horion se obično prevodi kao "zemlja", pa vam i moje ime najprije znači „zemljanin“, što svi mi, prije svega, jesmo.
Na ovaj dunjaluk sam došao 27. maja 1971. Do moje devete godine, bilo mi je sve potaman, a onda su se roditelji razveli. Tad sam zaradio i svoj prvi dinar. Ako nisam bio u školi, onda sam prodavao kifle, ili na utakmicama kikiriki, sokove, novine... Sam sebi kupio sam prvi bicikl i trudio se da ne zavisim ni od koga. Odrastao sam kod nane, koju sam volio više i od sebe. U mahali sam uvijek bio miljenik starije raje. Oni su mi, pored novaca i garderobe, poklanjali i ljubav koje nisam imao dovoljno od svojih roditelja. Ta starija raja uglavnom su važili za lopove, iako je najviše njihova zasluga što sam završio srednju školu.
Iako sam znao koliko je rat zlo, činilo mi se prvi put u životu da nekome i nečemu pripadam i da vrijedim. Danas sam ratni vojni invalid u penziji, suprug i otac dvije kćerke. Prebivalište, planeta Zemlja.
Materijalna primanja su mi nedovoljna da platim lijekove i hećime. Danas imam strah od svega, čak i od samoga sebe.


SJEČANJA BEZ REDA - HARDIN HORION
Image and video hosting by TinyPic
PITALI STE ŠTA SU "SJEĆANJA BEZ REDA +13"
"Sjećanja bez reda +13" su prijeratna, ratna i posljeratna sjećanja jednog ratnika, policajca- specijalca MUP-a BiH, pretočena u knjigu koja je promovisana po prvi put, pred 300 posjetitelja...
To je pisanje običnog borca, koji pokušava zgaditi rat onima koji ne znaju kako on izgleda.

BLOG - ZA SVE UZRASTE, OSIM ZA NACIONALISTE!
MOJE MORE
HARIS ABDAGIĆ: ZA TEBE
HARIS ABDAGIĆ: NEK' NEBO SE POMAKNE
NAJBRŽI I NAJEFTINIJI INTERNET NAČIN DA DOĐETE DO KNJIGE
Radiobihgr
OMILJENI BLOGGER
oxford
KNJIGA GOSTIJU]
Upišite se u knjigu gostiju
*********
ONLINE
*********
web counter
MOLBA ČITAOCIMA BLOGA "SJEĆANJA BEZ REDA +13"
-Nemojte donositi zaključke poslije jedne pročitane rečenice ili pasusa. Pročitajte kompletnu priču ili cijeli blog od početka. Onda vam je, od moje malenkosti, halal svako mišljenje.
Znam da će biti i zamjerki, jer takav smo mi narod, samo bi da se raspravljamo. Šta će "Kudo" kuditi na blogu, nekako mi je svejedno, ali dobronamjernu kritiku poštujem.BROJAČ POSJETA
125328

Powered by Blogger.ba

Dizajn napravila - Nermina.